Η Λευκωσία, η πρωτεύουσα της Κύπρου, είναι μια πόλη γεμάτη ζωή και δημιουργικότητα, με πάνω από δέκα χιλιετίες πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα ίχνη του κυπριακού πολιτισμού είναι εμφανή σε κάθε γωνιά της Λευκωσίας: ιστορικά μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι, προϊστορικοί οικισμοί, αρχαίοι ελληνικοί ναοί, γοτθικοί καθεδρικοί ναοί, μουσουλμανικά τζαμιά, βενετσιάνικα οχυρωματικά έργα, ρωμαϊκά αμφιθέατρα και βίλες, δίνουν στον επισκέπτη μια εικόνα του ένδοξου παρελθόντος και της ιστορίας που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Αλλά υπάρχει παράλληλα και μια σύγχρονη Λευκωσία, που εκφράζεται δημιουργικά μέσα από την τέχνη. Κάποιες εκθέσεις που λαμβάνουν χώρα αυτή την στιγμή στην πρωτεύουσα του νησιού είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί.

Ο «Κόσμος της Κύπρου» του Αδαμάντιου Διαμαντή

Ένα εμβληματικό έργο της σύγχρονης κυπριακής τέχνης επέστρεψε στο νησί, έχοντας παραμείνει για τριάντα επτά ολόκληρα χρόνια στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το έργο «Ο Κόσμος της Κύπρου» του Κύπριου καλλιτέχνη Αδαμάντιου Διαμαντή.

Αυτή η μνημειώδης σύνθεση έχει εμβληματικό και συμβολικό χαρακτήρα για τους Κύπριους φίλους της τέχνης. Ο Αδαμάντιος Διαμαντής ταξίδεψε στο νησί για πολλά χρόνια, ζωγραφίζοντας αναρίθμητα σχέδια, και αποτυπώνοντας στον καμβά του τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κυπριακού τοπίου, αλλά και χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες κατοίκων του νησιού.

Βλέποντας τον πίνακα στο σύνολό του, ο θεατής βλέπει αποτυπωμένη όλη την παράδοση της Κύπρου και έναν τρόπο ζωής που πλέον έχει εκλείψει. Ο καταπληκτικός αυτός πίνακας εκτίθεται τώρα στο Δημοτικό Μουσείο Λεβέντη.

Οι διαστάσεις του είναι τεράστιες: 17.5 μέτρα μήκος και 1.75 μέτρα ύψος. Ο Αδαμάντιος Διαμαντής προσπάθησε να μη ζωγραφίσει ένα συλλογικό πορτρέτο, αλλά μάλλον συμβολικές φιγούρες, χαρακτηριστικές της παραδοσιακής κυπριακής κοινωνίας, όπως εξηγεί η επιμελήτρια του μουσείου Ελένη Νικήτα.

Το 1976 ο «Κόσμος της Κύπρου» εκτέθηκε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα της Θεσσαλονίκης. Έπρεπε να περάσουν 37 χρόνια για να επιστρέψει στη γενέτειρα του καλλιτέχνη. Σύντομα, αυτός ο εμβληματικός για την Κύπρο πίνακας θα μεταφερθεί στη νέα γκαλερί Λεβέντη και θα εκτίθεται πλέον μόνιμα εκεί.