Η Κύπρος είναι αυτή την στιγμή ένας από τους ανερχόμενους προορισμούς για τους λάτρεις της σύγχρονης τέχνης. Σε μια περίοδο όπου οι αγοραπωλησίες έργων τέχνης αυξάνονται ραγδαία, η Μεγαλόνησος διεκδικεί την δική της θέση στην παγκόσμια καλλιτεχνική σκηνή. Όσο η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται περνόντας μια φάση παγκόσμιας αστάθειας, οι επενδυτές ψάχνουν ευκαιρίες, πέρα από τις γνωστές πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Ρώμη και το Βερολίνο, και επισκέπτονται τακτικά περιφερειακές χώρες για να εντοπίσουν τα νέα ταλέντα που θα μπορούσαν να εξελιχτούν στο μέλλον επιφέροντάς τους σημαντικά κέρδη.

Από την πλευρά τους, οι Κύπριοι καλλιτέχνες ακολουθούν έναν εξωστρεφή και νομαδικό τρόπο ζωής, ενώ είναι διατεθειμένοι να ταξιδέψουν μαζί με τα έργα τους και να τα εκθέσουν σε κάποια γκαλερί ανά τον κόσμο.

Οι ιδιαίτερες συνθήκες της Κύπρου

Η Κύπρος είναι σχετικά απομονωμένη από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς γεωγραφικά βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Μεσογείου, στρατηγικά τοποθετημένη μεταξύ τριών ηπείρων, της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Η Κύπρος είναι διχοτομημένη για πάνω από σαράντα χρόνια. Οι συνθήκες, σε γενικές γραμμές είναι περίπλοκες. Αυτή η περιπλοκότητα αποτελεί σημαντική πηγή έμπνευσης για τους περισσότερους Κύπριους καλλιτέχνες.

Ο πόνος της διχοτόμησης και της χαμένης πατρίδας, ο σπαραγμός και η μελαγχολία για όσους χάθηκαν τόσο άδικα ή που αγνοούνται ακόμα, αλλά και η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, η δύναμη της εθνικής ταυτότητας, η φιλία, τα όνειρα, η θέληση, ο έρωτας. Η Κύπρος είναι ένας τεράστιος “καμβάς” εμπειριών και εικόνων που εμπνέει ολοένα και περισσότερους Κύπριους καλλιτέχνες. Μάλιστα, τώρα που τα τελευταία χρόνια η Κυπριακή οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει σημαντικά, μια ολόκληρη γενεά καλλιτεχνών έχει αρχίσει να επιστρέφει από τις σπουδές στο εξωτερικό, κυρίως το Ηνωμένο Βασίλειο, και είναι έτοιμη να δημιουργήσει κυψέλες δημιουργικότητας και καλλιτεχνικής παραγωγής. Και ακριβώς λόγω της σημαντικής γεωγραφικής της θέσης, η προσβασιμότητα στις καλλιτεχνικές δημιουργίες της Κύπρου είναι πολύ ευκολότερη συγκρητικά με άλλα καλλιτεχνικά κέντρα της Ευρώπης.