Η νέα έκθεση του ζωγράφου Βαρτάν Ταστζιάν

Ο Βαρτάν Ταστζιάν παρουσίασε στην Λευκωσία τη νέα του δουλειά στον χώρο της Ένωσης Κυπριακού Θέατρου, εκθέτοντας 32 νέους πίνακες ζωγραφικής. Ο Βαρτάν Ταστζιάν είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Κύπριους καλλιτέχνες με πάνω από σαράντα χρόνια καλλιτεχνικής καριέρας. Η καταγωγή του είναι αρμενική, αλλά μεγάλωσε στην Κύπρο και η δουλειά του είναι ένας πραγματικός ύμνος στην υπέροχη κυπριακή φύση. Ζωγραφίζει τοπία και θαλασσογραφίες με το δικό του προσωπικό στιλ, κινούμενος στα όρια μεταξύ κυβισμού και ιμπρεσιονισμού. Τα βουνά και οι παραλίες της Κύπρου, η πανίδα και η χλωρίδα του νησιού, το τόσο ιδιαίτερο φως και τα χρώματα… Ο Βαρτάν νιώθει πραγματικά τον σφυγμό του νησιού στην καρδιά του και τον εκφράζει με τα χρώματα και τα πινέλα του.

Έχει εκθέσει έργα του σε όλο τον κόσμο: από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τον Καναδά, τη Μέση Ανατολή έως και τη μακρινή Αυστραλία. Κανείς άλλος Κύπριος καλλιτέχνης δεν έχει δείξει την δουλειά του σε τόσο πολλές χώρες.

Ένας αναγεννησιακός άνθρωπος

Ο Βαρτάν Ταστζιάν σπούδασε ζωγραφική, λογοτεχνία, μουσική και θέατρο στο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Μελκονιάν, στη Λευκωσία. Στην συνέχεια ταξίδεψε στον Λίβανο για να σπουδάσει μαθηματικά στο Αμερικανικό Ινστιτούτο της Βηρυτού. Επέστρεψε στο νησί το 1966 και έκτοτε ζει και δημιουργεί στην Λευκωσία.

Όντας ένας πραγματικά αναγεννησιακός άνθρωπος, ο Βαρτάν Ταστζιάν έχει εργαστεί ως καθηγητής τέχνης, τραγουδιστής, συγγραφέας, ηθοποιός και διευθυντής σχολείου. Ωστόσο, η πρώτη και παντοτινή του αγάπη είναι η ζωγραφική. Μέσω αυτής μπορεί να εκφράσει το πλούσιο καλλιτεχνικό του “είναι”.

Μιλώντας για την έκθεση που παρουσιάζει στην Ένωση Κυπριακού Θεάτρου, ο ζωγράφος αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής: «Πηγή έμπνευσής μου είναι η φύση και ειδικά η κυπριακή φύση. Είναι εμφανές ότι παρουσιάζω την Κύπρο με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Αν με ρωτήσετε γιατί οργάνωσα αυτή την έκθεση σε μια περίοδο που η χώρα μας αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες σε γεωπολιτικό επίπεδο, θα σας απαντήσω: Η ζωή συνεχίζεται. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι».