Η Mariza Bargilly εκθέτει στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος

Η Λευκωσία βρίσκεται σε ένα πολιτιστικό σταυροδρόμι μεταξύ τριών ηπείρων, της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, και το ιστορικό παρελθόν βρίσκεται σε μια διαρκή ώσμωση με τις σύγχρονες τάσεις στον τομέα του πολιτισμού. Η μακραίωνη ιστορία της πρωτεύουσας της Κύπρου μπλέκεται με τις σύγχρονες μορφές τέχνης. Νέοι καλλιτέχνες, τόσο Κύπριοι όσο και από άλλα μέρη της Ευρώπης και του κόσμου, ζουν και εργάζονται στην Λευκωσία, αποδεικνύοντας πως αποτελεί έναν από τους κορυφαίους καλλιτεχνικούς προορισμούς.

Ένας «Περίπατος» στο χώρο

Μια από αυτές τις νέες καλλιτέχνιδες είναι και η Mariza Bargilly, η οποία παρουσιάζει την τέταρτη προσωπική της έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος. Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Περίπατος» και το θέμα των πινάκων που εκθέτει είναι ο χώρος. Ο χώρος στον οποίο ζει, εργάζεται, χώροι τους οποίους επισκέπτεται, χώροι που γνωρίζει καλά, ακόμη και κενοί, χωρίς ζωή. Το κενό που παρουσιάζει εικαστικά στους πίνακές της στοχεύει να δημιουργήσει στον θεατή μια αίσθηση μοναξιάς, εγκατάλειψης και απόλυτης σιωπής.

Η Mariza Bargilly γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975 και αποφοίτησε με έπαινο από την Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με ειδίκευση στην θεατρική σκηνογραφία. Στη συνέχεια μετοίκησε στην Κύπρο, όπου και εργάζεται έκτοτε ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος. Έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με τους σκηνοθέτες Νίκο Χαραλάμπους, Σ. Κότσικο, Μ. Βασιλείου, Michael Leinert, Δέσποινα Γκάτσιου, κ.ά. Δούλεψε σε παραγωγές του Οργανισμού Θεάτρου Κύπρου, του Θέατρου Ένα, του Θεάτρου Σκάλα και του Θεάτρου Διόνυσος. Το 2007 συμμετείχε στον εορτασμό των 400 χρόνων της Πράγας. Έχει κάνει τρεις ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Μιλώντας για την σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή της Κύπρου, η Mariza Bargilly αναφέρει χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν πολλοί νέοι καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο αυτή την περίοδο. Έχουμε επίσης πολλούς καλλιτέχνες που κάνουν καριέρα στο εξωτερικό. Έχουμε κάνει μεγάλα βήματα προς τα εμπρός, σε ότι αφορά τα εικαστικά, το θέατρο και το χορό. Νομίζω ότι έχουμε ένα πολύ καλό πολιτιστικό υπόβαθρο αυτή την στιγμή στο νησί».