Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – Εγκαινιάστηκε με έκθεση του Χριστόφορου Σάββα

Οι εργασίες ανακαίνισης του κτιρίου της ΣΠΕΛ, στο κέντρο της παλιάς πόλης της Λευκωσίας, έχουν πλέον ολοκληρωθεί. Το κτίριο αυτό, που κτίστηκε το 1965 και έχει συνολικό εμβαδόν 3600 τετραγωνικά μέτρα, θα παραδοθεί και επίσημα στις πολιτιστικές υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με στόχο να προσφέρει την υποδομή για την ίδρυση ενός σημαντικού έργου για τον τομέα του πολιτισμού: τη νέα Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης. Ο νέος αυτός εκθεσιακός χώρος θα ανοίξει για πρώτη φορά τις πύλες του για το κοινό με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση του Κύπριου καλλιτέχνη Χριστόφορου Σάββα (1924 – 1968), σε επιμέλεια του Jacobo Visconti Cribeli.

Άχρονος Χρόνος

Η έκθεση θα έχει τον τίτλο «Άχρονος Χρόνος» και συνδιοργανώνεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Εκπαίδευσης και Πολιτισμού και το Point Centre της Σύγχρονης Τέχνης. Συνδυάζεται με την συμμετοχή της Κύπρου στην 58η Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας, η οποία θα διεξαχθεί από το Μάιο ως τον Νοέμβριο του 2019. Η κυπριακή συμμετοχή θα είναι αφιερωμένη στον Χριστόφορο Σάββα, που θεωρείται ως ένας από τους πιο ρηξικέλευθους Κύπριους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα.

Σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, δημιούργησε έναν τεράστιο όγκο δουλειάς με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά, από τους παραστατικούς πίνακες της δεκαετίας του ’50 ως την αφηρημένη ζωγραφική και γλυπτική που παρήγαγε αργότερα, αλλά και ριζοσπαστικούς πειραματισμούς με σύρμα, τσιμέντο και βιομηχανικά απόβλητα.

Τον Μάιο του 1960, από κοινού με τον Ουαλό καλλιτέχνη Glyn Hughes, ο Χριστόφορος Σάββας ίδρυσε την «Απόφαση», το πρώτο ανεξάρτητο πολιτιστικό κέντρο της νεοϊδρυθείσας Κυπριακής Δημοκρατίας, που σύντομα βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτιστικής και πνευματικής ζωής του τόπου.

Η έκθεση «Άχρονος Χρόνος» διοργανώνεται σε μια διπλή επέτειο, καθώς πριν πενήντα χρόνια ο Χριστόφορος Σάββας συμμετείχε στην πρώτη επίσημη παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Μπιενάλε της Βενετίας, πριν αποβιώσει την ίδια χρονιά. Η έκθεση πλαισιώνεται από ξεναγήσεις, παρουσιάσεις, εργαστήρια και ομιλίες, που θα γίνουν και αυτές στο νέο κτίριο της ΣΠΕΛ.