Πως η τέχνη εμπλουτίζει την εμπειρία στα τυχερά παιχνίδια

Τα «τυχερά παιχνίδια» είναι ένας όρος που εμπεριέχει και υπονοεί την διασκέδαση, την τύχη και την συλλογική συμμετοχή. Αυτοί οι συνειρμοί είναι ο λόγος που περίπου το 80 τοις εκατό των Αμερικανών θα δοκιμάσουν την τύχη τους σε κάποιο τυχερό παιχνίδι κάποια στιγμή της ζωής τους. Στην ερώτηση «γιατί ο κόσμος παίζει τυχερά παιχνίδια;», οι πιο συνηθισμένες απαντήσεις είναι για την ευχαρίστηση, την συγκίνηση ή το κέρδος.

Όμως, ερευνητές έχουν καταλήξει ότι πίσω από την έμφυτη τάση του ανθρώπου να παίζει τυχερά παιχνίδια, κρύβεται ένας σύνθετος βιοχημικός μηχανισμός, που σχετίζεται με την έννοια της ανταμοιβής. Η ντοπαμίνη, ένας νευροδιαβιβαστής που απελευθερώνει ο εγκέφαλος κατά την διάρκεια ευχάριστων δραστηριοτήτων, όπως το φαγητό ή το σεξ, εκκρίνεται επίσης σε καταστάσεις όπου η ανταμοιβή είναι αμφίβολη. Πιο συγκεκριμένα, η έκκριση ντοπαμίνης αυξάνεται τις στιγμές που προηγούνται μιας πιθανής ανταμοιβής. Αυτή η προσμονή μπορεί να εξηγήσει την τάση των ανθρώπων να δοκιμάζουν την τύχη τους σε τυχερά παιχνίδια.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η προσμονή της ντοπαμίνης προκαλεί μόνιμες αλλαγές στην δομή του εγκεφάλου. Κάτι ανάλογο συμβαίνει όμως και για όσους επισκέπτονται μια αίθουσα τέχνης και απολαμβάνουν τις εικαστικές αναζητήσεις ενός καλλιτέχνη, του οποίου το έργο εκτιμούν.

Η τέχνη αυξάνει την απόλαυση του παιχνιδιού

Για τον λόγο αυτό, τα διαδικτυακά καζίνο εμπλουτίζουν συχνά τη διεπιφάνεια χρήστη και το περιβάλλον των παιχνιδιών τους με έργα γνωστών καλλιτεχνών ή με γραφιστικές συνθέσεις που προκαλούν απόλαυση στους παίκτες και αυξάνουν την έκκριση ντοπαμίνης στον εγκέφαλό τους.

Για τους ίδιους λόγους, πολλές εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα ή τάμπλετ είναι εμπλουτισμένα με γραφικά στοιχεία ή ήχους, τα οποία στοχεύουν να δώσουν πρόσθετα ερεθίσματα.

Σύμφωνα με έρευνες, οι καλλιτεχνικές απεικονίσεις, τα φώτα και οι ήχοι, γίνονται πιο ελκυστικά όταν συνδυάζονται με την αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τα τυχερά παιχνίδια. Ο συνδυασμός τέχνης και τύχης αποδεικνύεται ακαταμάχητος και αυξάνει την απόλαυση που προέρχεται από ένα επιτυχημένο ποντάρισμα.