Το Δημοτικό Κέντρο Τέχνης της Λευκωσίας

Αν είστε Κύπριος ή διαμένετε στην Κύπρο, πιθανότατα θα γνωρίζετε ήδη τι είναι το Δημοτικό Κέντρο Τέχνης της Λευκωσίας. Αν όμως πρόκειται να ταξιδέψετε στο νησί και κάνετε την προκαταρκτική σας διαδικτυακή έρευνα ή αν είστε φιλότεχνος που ενδιαφέρεστε για κάποια έκθεση που λαμβάνει χώρα εκεί, πιθανότατα θα θέλετε να μάθετε περισσότερα για μια αίθουσα τέχνης που είναι ευρέως γνωστή στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Το Δημοτικό Κέντρο Τέχνης της Λευκωσίας στεγάζεται σε ένα κτίριο που ήταν σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας στις αρχές του 20ου αιώνα. Το κτίριο προφανώς έχει αναστηλωθεί και ανακαινισθεί, αλλά οι υπεύθυνοι αρχιτέκτονες επέλεξαν να διατηρήσουν τους αυθεντικούς τοίχους, την διαρρύθμιση των χώρων και τα μεταλλικά στοιχεία του, τα οποία δίνουν μια ιδιαίτερη αισθητική που αναδεικνύει αποτελεσματικά και καλαίσθητα τα έργα τέχνης που εκτίθενται.

Ένας βραβευμένος και λειτουργικός εκθεσιακός χώρος

Μετά την ανακαίνισή του, το 1994, το κτίριο έλαβε το βραβείο Europa Nostra που αποδίδεται σε εξαιρετικούς χώρους βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Ο κύριος εκθεσιακός χώρος εκτείνεται σε τρεις αίθουσες συνδεδεμένες μεταξύ τους. Αριστερά της εισόδου υπάρχει ένα μικρό πωλητήριο, που διαθέτει βιβλία τέχνης, όπως επίσης και έργα τέχνης υπογεγραμμένα από Κύπριους καλλιτέχνες και διάφορα αντικείμενα διακοσμημένα με εικαστικές αναπαραστάσεις.

Η σύγχρονη τέχνη συχνά ξεπερνά τις δύο διαστάσεις ενός πίνακα και απαιτεί την ενεργό εμπλοκή του θεατή. Αυτό απαιτεί από τους επιμελητές κάποιας εικαστικής έκθεσης να μπορούν να εκμεταλλευτούν τον χώρο στην ολότητά του. Αυτή η ανάγκη εξυπηρετείται πλήρως από το Δημοτικό Κέντρο Τέχνης της Λευκωσίας και ειδικότερα από τη μικρή αίθουσα με τον χαμηλό φωτισμό, που μπορούν να επισκεφθούν οι θεατές, μόλις βγουν από τον κεντρικό διάκοσμο, και που φιλοξενεί συνήθως οπτικοακουστικό υλικό και καλλιτεχνικά βίντεο.

Η βιβλιοθήκη τέχνης διαθέτει πάνω από τριάντα χιλιάδες εκδόσεις, ορισμένες από τις οποίες είναι εξαιρετικά σπάνιες. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να ξεφυλλίσουν περιοδικά τέχνης, όπως τα Cahiers d’ Art, Verve, και Minotaur. Το κτιριακό συγκρότημα διαθέτει επίσης συμπληρωματικές αίθουσες που στεγάζουν σεμινάρια για ενήλικες, παιδιά και εφήβους.