Τρεις γενεές Κυπρίων καλλιτεχνών στη Γκαλερί Γκλόρια

H γκαλερί Γκλόρια, ένας από τους κύριους χώρους προβολής έργων σύγχρονης τέχνης της Λευκωσίας και της Κύπρου, γιορτάζει τα 40 χρόνια της με μια μεγάλη ομαδική έκθεση που θα περιλαμβάνει εικαστικές συνθέσεις τριών γενεών Κυπρίων καλλιτεχνών. Τα έργα που θα εκτεθούν αντιπροσωπεύουν τις κύριες τάσεις της κυπριακής τέχνης και θα δώσουν στους θεατές την ευκαιρία να αντιληφθούν πως η κυπριακή τέχνη εξελίχτηκε και άλλαξε στα 40 χρόνια λειτουργίας της γκαλερί.

Η γκαλερί Γκλόρια ιδρύθηκε το 1977 και έθεσε εξ αρχής ως στόχο να δώσει ένα βήμα στους ντόπιους καλλιτέχνες για να προβάλλουν το έργο τους, να ακουστεί η καλλιτεχνική φωνή τους και να συμμετέχουν ενεργά στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Κύπρου.

Η Γκαλερί Γκλόρια έχει φιλοξενήσει πάνω από 750 εκθέσεις

Στα 40 χρόνια που πέρασαν, οι επιμελητές της γκαλερί οργάνωσαν πάνω από 750 διαφορετικές εκθέσεις, ατομικές ή ομαδικές. Πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες έκαναν την πρώτη τους έκθεση στους χώρους της γκαλερί Γκλόρια.

Η πρώτη γενεά των καλλιτεχνών που φιλοξενήθηκαν περιλαμβάνει τους Αδαμάντιο Διαμαντή, Τηλέμαχο Κάνθο και Σολωμό Φρανγκουλίδη. Η δεύτερη γενεά περιλαμβάνει τους Λευτέρη Οικονόμου, Κώστα Οικονόμου, Χριστόφορο Σάββα, Στέλιο Βότση, Στας Παράσκο και Νίκο Κουρούση. Στην τρίτη γενεά ανήκουν όλοι εκείνοι οι καλλιτέχνες που έκαναν έκθεση μετά την αλλαγή της χιλιετίας.

Η γκαλερί έχει επίσης παρουσιάσει εκθέσεις καλλιτεχνών από την Ελλάδα, όπως οι Μανώλης Χάρος, Δημήτρης Γέρος, Θεόδωρος Μανωλίδης και άλλους. Ένας ικανός αριθμός καλλιτεχνών με διεθνή καριέρα βρήκε επίσης φιλόξενο σπίτι στη γκαλερί Γκλόρια, όπως οι Βρετανοί ζωγράφοι Terry Frost και Peter de Francia και η Αμερικανίδα ζωγράφος Judith Brown. Παράλληλα, η γκαλερί οργάνωσε πολλές εκθέσεις Κυπρίων καλλιτεχνών στην Ελλάδα, την Γερμανία, την Φινλανδία και άλλες χώρες του κόσμου.

Προωθώντας τοπικούς καλλιτέχνες σε ένα διεθνές κοινό. η γκαλερί συμβάλλει σε μια διαπολιτισμική εμπειρία τόσο για τους καλλιτέχνες, όσο και για το κοινό. Η έκθεση «40 χρόνια Γκαλερί Γκλόρια» εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον εισαγωγικό λόγο εκφώνησε ο Δρ Χαράλαμπος Βακιρτζής, πρόεδρος του Ιδρύματος Λεβέντη.